miercuri, 8 septembrie 2010

Sunt absolvent deci sunt somer

Cam aşa se pune problema, şi asta nu e doar local ci în întreaga ţară.La noi în Galaţi situaţia este disperată :
„In luna iulie s-au Înregistrat un număr de 522 dosare din care 93 absolvenţi studii superioare, 271 absolvenţi studii medii şi 158 absolvenţi de ciclu inferior al liceu sau al şcolilor de arte şi meserii”, a precizat Nicoleta Hartegan, purtătorul de cuvânt al AJOFM Galaţi.
Poate fi cu adevărat frustrant pentru un tânăr care s-a chinuit ani de zile să termine o facultate şi apoi să se lovească de peretele numit indiferenţă din ţara noastră. Tinerii care au făcut un liceu, sau care au ajuns să termine şi o facultate au în prezent şanse zero să îşi găsească un job care să le permită să trăiască decent. Acum vreo lună am citit o statistică AJOFM în care se spunea că în tot Galaţiul era doar un singur post liber pentru absolvenţii de studii superioare .
Cauzele sunt multe: criza care a adus în sapă de lemn mulţi patroni, lipsa unei politici de ajutorare reale a întreprinderilor care să creeze noi locuri de muncă, faptul că unii patroni preferă să aştepte să treacă această criză înainte de a mai face noi angajări,lipsa de viziune a unor absolvenţi care au ales să urmeze studii în domenii care nu au căutare,etc .
Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de şase luni (în cuantum de 255 lei), dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă din rază căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile de la data absolvirii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu