marți, 7 septembrie 2010

Galatenii care nu isi respecta orasul

În Adevărul de astăzi apare ştirea că muncitorii unui şantier au găsit de cuviinţă să monteze un wc lângă „Poarta Turceasca”, monument istoric de la începutul secolului al XIX-lea, rămăşiţă unui han vechi construit la începutul secolului al XIX-lea.. Lăsând la o parte faptul că ei au nişte şefi care teoretic ar trebui să fie mai sensibili la astfel de acţiuni, mă întreb dacă oamenii aceştia au vreun pic de mândrie locală .Într-un oraş transformat de Ceauşescu într-o zonă industrială, avem nevoie de astfel de simboluri care să ne aducă aminte că reprezentăm unul din cele mai vechi şi importante oraşe ale României.
Mă întreb de ce nu acţionează poliţiştii comunitari cu amenzi, care i-ar face mai educaţi pe babuinii care au făcut un asemenea gest .Ei în schimb au grijă copiilor care scriu cu cretă în Grădina Publică.
Că tot veni vorba de monumentele istorice ale Galaţiului , mă întreb de ce nu se caută soluţii pentru reabilitarea lor, şi introducerea în circuite turistice? Având în vederea criză şi şomajul de la Galaţi, ar fi o sursă bună de venituri . Sunt sigur că dacă s-ar face un sondaj prin Galaţi, nu ar fi mulţi care să ştie unde sunt aceste monumente.

Date despre "Poarta Turceasca” :
Conform directorului Muzeului de Istorie, în repertoarul hanurilor datând din perioada secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, este înscris şi cel din Galaţi de pe strada Egalităţii.
„Hanul s-a demolat în anul 1984 împreună cu toate locuinţele vechi din zona „Egalitatii”. Lucrările şantierului pentru construirea noilor blocuri au degradat profund poarta rămasă stingheră. Se numeşte turcească pentru că hanul a fost construit de un cetăţean turc”, ne-a explicat Cristian Căldăraru.
Hanul a fost în vremurile medievale locul unde negustorii îşi cumpărau mărfuri venite de pretutindeni în portul Galaţi. Era un complex de clădiri, cu spaţii de cazare pe două laturi.lAccesul principal la han se făcea prin această poartă monumentală din stradă Egalităţii şi mai există un acces secundar prin stradă Cuza Vodă.
Din punct de vedere arhitectural, intrarea principală este sub forma unei arcade cu arhivoltă. De o parte şi de alta a arcului se află câte un element decorativ reprezentând soarele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu